>

buat duit dari rumah?

Pages

Thursday, 27 December 2012

kaki tangan ber'seni

lelah nyawa aih,mbak nyawa tekanan alu muntah meruah mun makan (-_-)
saja jak singgah sitok key meletak benda alah tok,have fun k? :)






terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Monday, 17 December 2012

Benak Rindu

Benak,Tidal Bore sinonim dengan Sri Aman..benak tok adalah ombak yang berpunca dari pertembungan air pasang atau air pasang yang masuk ke dalam muara sungai yang sempit..
setakat tok benak terdapat di beberapa buah negara iaitu china,pakistan,india,indonesia,australia,united kingdom,perancis,kanada,mexico dan lain2 gik..
untuk pengetahuan uols sekalian,dirik tok dekat nak setahun kerja di sri aman,baruk kalak nangga benak beberapa minggu yang lepas,ya pun kecik jak..suk ati time ya nang eboh padah lah,sakai kata nemiak ctok..haha :D ada aku gago ngan ktkorg?


cdak surfer mula nuju ke tempat biasa daknya nunggu benak datang..




weee..ombak mini pertama mula sampeyy~~






time tok,word pertama terlintas di fikiran adalah SUBHANALLAH.. :)




gelombang benak lekak benak abis..hehe


setakat tok,ada beberapa peluncur dari luar negara yang berani ngetest benak di batang lupar..opps,lupak nak madah,batang lupar tok merupakan lubuk dak boyak..hehe


(kredit gambar utk sudouest)

laki kacak tok adalah ANTONY COLAS,berasal dari perancis..nya tok dikatakan surfer pertama dari luar negara yang berani menyahut cabaran untuk meluncur benak di batang lupar.

(kredit gambar utk sri aman)

tok IAN HOCKIY n bininya DARRA HOCKIY dari australia.datang meluncur benak lekak nya maca sal benak dari sigek majalah *yah,ko ada?benak sampey ke oversea org tauk eh*
jadi nya pun molah research pasal benak,n bila tiba jak peluang nya holiday di malaysia,nya pun datang ke sri aman untuk ngetest ilmu nya sebagai peluncur ombak laut untuk pertama kali di sungai!nya sik takut ngan boyak batang lupar,sebab lamak tok nya meluncur di laut salu diteman leh dak jerung..ko aderr gya nong? :)

(kredit gambar utk eduardo)

laki yang ensem mantap berderap tok adalah EDUARDO BAGE..berasal dari brazil,pernah ngetest benak time pesta benak sri aman tahun 2011..terkenal sebagai peluncur ombak yang terer :)


tok kenangan pertama di benak view..lekak lelah sehari2 molah kerja,datang ctok,meluah segala perasaan,meluah rasa rindu,meluah segala meluah lah..haha..asal datang sitok jak,mulalah nak replay balit kenangan dolok marek,zaman dak nek loha dicerita,time tok juak lah masing2 menguatkan semngat dirik nak teruskan..apa2 pun,teruskan usaha anda farah! :) <3



terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Wednesday, 12 December 2012

stress

pernah sik ktkorg adik kakak ncerik rasa stress?
masam?
manis?
payau?
kelat?
semestinya rasa ya sik nyaman nak?
stress tok lebih kurang kedak tindak balas badan kita bila ada masalah..bila nangga kerja melambak ngalah Kuching Tower mula lah asa nak ngempas fail ya ke palak manusia yang terdekat,nangga result periksa kita tek tang mirahhhh mak ngah jak kaler di berik cikgu,bila nangga geng ktkorg mejal sik tentu hal,nangga laki ktkorg dudok rilek meloya anak dara sebelah umah,nangga bini ktkorg berkemban kain batek dengan t-shirt lusoh zaman enseya marek ngalah bibik nak atang dari endon,nangga umah menempar ngan barang2 dak anak kakya berbau lesin kotan bait ngan ngew sebelah umah,nangga jammed jeraya upa nak mateyyy panjang.
harus muka ktkorg kedak tok mun stress koh




mun stress tok,mula lah nyawa sik nyaman,dengan darah ngerodak,tangan bergegar asa nak nampar orang,perut mual,jantong makin laju kotan nak ngepam darah ke utak,kaki gatal nak nyepak barang,mulut boh padah,nang laju jak ngeluar ayat2 sakti..


(kredit gambar utk briody)

macam2 cara untuk kurangkan stress,ada yang ke pantey,berjogging,tarit napas dalam2 sampey leput,ndengar lagu nak boleh mendamaikan jiwa.bagi kita yang muslim tok,seharusnya ambik wuduk,kakya mbak2 lah sembahyang..mintak ketenangan dari Allah swt..
mun i tok,sik lain sik bukan memang dengan cara tok 


(kredit gambar utk gstatic)

haruslah menyimpan impian nak nganti michael schumacher. kepuasan dari sia nang sikpat dipadah lah,puas asa ati dapat mress laju2..TAPI SIK DIGALAKKAN..mana yang entingai ya,coba jak..sak tenang di atas nun kakya..nak?


(kredit gambar utk pocket)

mun sik pun,kita majoh di HARTZ CHICKEN BUFFET *gambar sikda kenak mengenak alu jak*..majoh sampey buntas perut,tapi seriously 2 cara di atas tok nang salu dipakey manusia kinek tok..nindak malaysia banyak rakyat yang obesiti..sikda kawalan stress yang betol..


(kredit gambar utk parenting)

nangis..pun salah satu cara yang terbaekkk punya..run2 takorg nangis sampey bejujoh ingus menempek rah muka,aek mata bagey aek terjun,sampey muka ktkorg merah berlepak,idong sumbat,jungo kembang..


(kredit gambar utk panduan)

paling best,tido jak lah..ya pun susah kah?yup..memang susah bagi sesetengah orang..senang cita,mbak nangis kakya tido,kompom bangun tido kakya palak migrain..hahaha :D

kesimpulannya,mun asa nyawa tertekan,pandey2 lah tarit napas kakya mujok dirik mpun..mun kita sikpat kawal,sapa gik?nak ngarap ngan orang?ujong2 pakey tetak..mana yang ada bestpren ya,mulakan sesi bersadu dari pagi sampey malam,gerenti luas utak sebab bestpren ktkorg dah ambik alih stress ya dengan mendengar masalah ktkorg..hahaha (^^,)




p/s : teringin nak ke niagara falls.....

terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Saturday, 8 December 2012

RAON DI KUCHING....

alkisah nya tek,ada urusan kerja di Kuching..
sambil ya bak kata peribahasa lam spm ya,menyelam sambil minum air nak? *jangan lemas udah


ice blended cappucino di Secret Recipe,The Spring...


haa..tok pulak geng sama kerja,katijah tanchenglok..hahaha! *sak bubus telinga kau di hah!nya kelak..* wanita ayu lagi cantek tok katty namanya..nama mena sikpatlah nak madah,tertakluk pada terma dan syarat katanya 

tok bagi yang nang anak sejati sarawak,terutamanya diam di kuching mesti tauk sine tempat nak oleh jagung milo tok..semestinya Swee Kang Ice Kacang di jalan haji taha sia..panas petang ari nang penoh lah sia kotan geruk urang becarik nak nyaman lagik sejok key nenang utak

muka katty gumbira lagi suka hati bila oleh jagung milo :p

lekak Swee Kang,gi berjalan di Waterfront Kuching..klmj oi berjalan di sitok,teringat masa gik skolah dolok marek..asal ujong minggu jak nang tauk ada muka ke sitok ngan dak geng.

pemandangan time senja,biruuuuuu jak upa ari..*kantoi!bjalan time maghrib!*


well..lekak usey-usey di waterpran,ngelayo ke mall baru @ Plaza Merdeka.
ada geng madah barang di sitok kachakkkk ala2 Mid Valley..Ingat nak bebeli dak baju pakey esok ari,sekali nangga rega nya :O gugok rahang..sekda diskaun alu jak..alu down mood yang membuak,makseh jak nong (~~')


dah ngabis segala tenaga,ngisik perut..check in di Wo Jia Lodge depan Waterfront Kuching ya jak..mula nak becarik ngan hotel,p memandangkan maok jimat bajet & cepat..alu check in sitok atas cadangan seorang kawan juak..murah oi,bersi,xda empeyak kdak segelintir otel murah..

balkoni belakang tingkat atas..ada tempat dudok key melepak..simple but nice :)

twin single bed with aircond hanya 52 hengget,nang memuaskan ati dalam usaha jimat bajet di kuching

di lobby 1st floor

ruangan untuk bersantai,ala2 jepun

boleh juak nangga tv sebab di bilit xda tv kohhh..hahaha :D 


ada key online juak mun boring..tapi,mun dah di sitok lah,sekda nak boring juak eh :) nyems gik bejalan nangga sekeliling kuching terutamanya waterpran tok.

pose terakhir sebelum check out Wo Jia Lodge.Thanks a lot for ur service!sangat2 memuaskan hati,pekerja pun peramah :)
ala2 destinasi bajet oi :P






terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Sunday, 18 November 2012

duniaku men'doodle

apa kabar adik kakak sekalian?sihat?demam?sakit?putus cinta?mudahan semua bait2 blaka lah oh..hehe 
kembali mengaktifkan dirik lam dunia blogging stelah sekian lamak holiday di kota london *padah jak laptop kau rusak,abis cita* hehe :8)
dekat nak ujong tahun tok biasanya orang banyak holiday cuti2 malaysia,tapi macam biasalah hamba yang comel lagi montel tok,mengabdikan dirik di hadapan fail yang menimbun,jadi driver part time,ngadap internet carik bahan key peres orang dan yang terbaru *sik lah baru gilak* men'doodle..DOODLE okayy :)
tok aktiviti yang salu beta polah bila kelapangan or time idea sudah mari..mula cam sik cayak yang beta boleh minat melukis doodle sebab beta sudah sedia maklum dari zaman sekolah dolok marek nang seriau nak melukis walaupun untuk SPM..betapa malasnya beta,p alhamdulillah,lulus dengan jayanya..hahaha :D
sebenarnya dah banyak koleksi doodle yang dipolah,tapi lekak mbersi laptop sik tauk tuju gik dah *ada lam disk nyenyeng kauuu*
tok antara yang dilukis baru2 tok........


si tupai tok beta ambik nya mpun original pic dari awn.com sebab geram nangga muka nya yang cute,ala kuci2 :)


yang tok pulak beta jak melakar jak,si nyenyeng beta yang mengaler *semperna upa* hahaha sukati nya jak nambah gigi rungak depan ya,comel lah katanya tekkk


agak2 sapa nya tok? *kantoi nama ugak2 depan ya* ehem!nak cita sikit,si lelaki yang ensem lagik macho tok merupakan penyanyi dari Kuching,Sarawak..mempunyai suara yang sangat2 merdu,macho,lunak n best! *pahal kau puji lebih2?* sebab gara2 suaranya,beta sanggup download lagu nya n dengar berulang kali n sebelum tido WAJIB dengar sambil tersengih :p  ..okayy,tok adalah doodle  yang dipolah khas untuk IR RADZI atas permintaan seorang sahabat beta disebabkan nya tauk yang beta tangkap cintan ngan ir tok,kotan minat gilak eh sanggup bersengkang mata tengahmalam gara2 nak molah doodle ir n terhasil lah karya agung beta yang sik seberapa tok.. :*


tadaaa!si tembam tok pulak adalah sahabat beta @ usop wilcha yang mencadangkan beta molah doodle ir atas ya..dah masok stahun ber'geng,beta gik ingat gelaran pertama nya nunggah beta dolok..KAK LIMAH..ko paham nya nunggah aku gyaa..hahahha!tegal mala update sal cita HANTU KAK LIMAH.okaseh beta,punya lah comel ditunggah gya..apuuuu sodenn
dah..ya jak beta nak besusey,lain2 ya dudi ari lak..sebelum ya,beta nak tinggalkan kitakorang dengan lagu yang jadi lullaby beta sebelum tido..hihi =)




terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Wednesday, 14 November 2012

entri basik

(sekian lama baruk publish post tok kotan lamak tok gago ngan keja,gago ngan hidup,ya upa laptop molah hal indahhhhhh oh indahnyaaa)

lenggang-lenggang kangkong bejalan carik ilham untuk entri..aihhhhhhhh~~~ney tuju ow..untuk entri yang lepas(sedih),sorry k sebab xda sambungan..saja jak madah gia kotan dah siktauk nak nyambong cerita =.="

lately tok,entahla..happy??ya memang happy..sedih??ada juak kowh..stress??weee..sik boh dipadah gik..p yalah tek,suka ambik jalan singkat..lupakkan masalah,polah sik tauk pa2 :)
sik rindok bah nyawa nak mikey masalah jak2,bukan nyaman nong oi nak nahan merut/menjus muka..makin hati nak rasa kenak ronyok2..ya upa kita kerja yang memerlukan senyuman yang cantek,bahasa yang supan..san juak nyawa i koh nak nahan dirik dari "membelai" muka urang n menahan dari mengeluarkan sora soprano dengan mendayu-dayu..
sighhhhhh~~~lelah nyawa ngerepak..lelah juak nyawa mikey..lelah juak nyawa nak bersabar..tapi,ya lah tek..mun xngenang carik rezeki n demi mencapai harapan n target i ya..sik betah nak molah semua tok.. <----- luahan time stress...
actually..i ok jer..cuma kadang2 ya memang down..down..down gila...
(kredit gambar untuk bigthumb)

macam biasa lah..release stress dengan 
(kredit gambar untuk free)

mok tauk sik,sebenarnya menangis tok ada faedah nya mpun..seperti.....
1. Menangis kerana kasih sayang dan kelembutan hati.
2. Menangis kerana rasa takut.
3. Menangis kerana cinta.
4. Menangis kerana gembira.
5. Menangis kerana menghadapi penderitaan.
6. Menangis kerana terlalu sedih.
7. Menangis kerana terasa hina dan lemah.
8. Menangis kerana mengikut-ikut orang menangis.
9. Menangis untuk mendapat belas kasihan orang.
10. Menangis orang munafik atau pura-pura menangis.
&
bedasarkan kisah yang selalu diceritakan
Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, “Ibu, mengapa ibu menangis?”
Ibunya menjawab, “Sebab ibu adalah perempuan, nak.”
“Saya tidak mengerti ibu,” kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. “Nak, kau memang tak akan mengerti…”
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. “Ayah, mengapa ibu menangis?”
“Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,” sang ayah menjawab.
“Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan.”
Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, “Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?” Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:
“Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
“Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
“Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
“Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
“Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?
“Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
“Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah “air mata kehidupan."

xtauk nak madah giney gik..yang pasti menangislah sepuasnyaaaaaaaa 


*kaktok kita beporet gik*











terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Sunday, 6 May 2012

mee kolok vs megi sup vs abang pol's

woot!woot!datang lagik kmk molah entri kali tok.. :) rindu jarik kmk nak mulus tok nak menari breakdance bah..ya lah kita tok,bercan ngan lappy. *yahh,ktkorg adik kakak ada bgerek ngan lappy??
tok lah kmk nak madah kan..ariya,nang nyaman embak ati nak beraon di pasar,singgah minum di sigek kedey tok tek,teringin nyawa bah kotan miak selalu update rah fesbuk

" lepaking with member di b**** *********s*********** "
" makan2 & mnum2 di b**** *********s********** "

tang nyaman jak bunyi bila ramey post gya nak?..alu lah kmk duak berkawan ngorder teh c peng ngan mee kolok..kotan nyawa mala bercarik mee kolok,order juak lah tek walaupun xtauk giney rasa nak *sebab mee kolok di pasar satok kuch juak nyemssssss
leka mek duak bertunggu,meratilah sekitar kedey ya tek,nang boleh tahan juak...sik lamak lekakya,ada sebuah kereta abang pol's melimpas,tang ramey jak daknya dalam ya merati+melambey rah kmk duak 


tuleh kerek kanan,ada sik geng daknya,sik juak ada..*aih,kmk duak kah dilambey daknya?
senyum ajak lah..sik lamak kakya,datang lah sorang adik tok ngembak aek teh c kmk duak..
toleh gik ke jeraya,aih..ada lagik sidakya melimpas sambil mlambey tangan ala miss universe gituuuu~
(kredit gambar utk suara merdeka)
farra ; nong,ada lagik abang pol's ya melambey kita duak,nakpa retikah giya?ada celen miss universe kah daknya ya????

neneng ; aihhhhhh2...ndak lah aku berani gilak kowhhh..mateyyy nya berkenan ngan kita duak kali..miak lepeh lagikya,kau maok??

farra ; kau maok kali nak???eksen kau madah akuuuu

neneng ; dah..jangan dituleh,sikda perut ta duak kenyang nangga olah daknya pia..

farra ; aku x noleh rah daknya ya,jarik aku tok,gatal nak merik flying kiss t(^_^t)

neneng ; sak kau diagak daknya kaktok..

farra ; ku keramus makey kuku kazen abang vampi kaktok..hahahahah

alu lah datang mee kolok kmk duak kotan dengar bunyi kmk duak ngerepak sik tentu hal ya tek..

akak ; nah dek..mee kolok ktk duak..

farra ; aih..ney kuah nya???

akak ; kuah??

farra ; nak kah mee kolok brisik kuah,kenak mee kolok tok sikda???

akak ; sup kah dipadah ktk??

farra ; *blur kejap..... aok2..sup lah ya..mintak sup duak mangkok..

akak ; *lalek upa.. kaktok kmk ngantar.. :)

farra ; lakaasssssss~~

akak ya belenggang kangkong ngambik kuah key kmk duak..

akak ; nah..sup ktk duak..

farra ; *kecik na mangkok????kau nak nyuroh aku makan mee tok kering kahh??* makseh kak.. :|

akak ya pegi ke dalam kedey..kmk duak pun makan lah mee kolok nak kuah nya sejemput ajak..neneng molah muka 


neneng ; dahla sambal sekda,sup merik sejemput,mee bagak..nang lah nak molah aku ncedol bijik mata..

farra ; tang makan jak sia..ya pun nak kamboh..

neneng ; aihhhhh..ko sik ngabis mee ya kaktok,ku ketok palak kau pakey belanga..

farra ; mok ta duak salah order nak???pa ku ncerik mee tok kdak mee megi sup jak..

neneng ; ehhhhh..ko diam..ku tauk kau sikkan ngabis..

farra ; aku maok MEE KOLOK bukannya MEE MEGI SUP..ko paham??

neneng ; perut ku lapar,aku ngabis mee,kau diam,minum aek jak sia..

farra ; aok bah!
(kredit gambar utk quantum)

dah abis makan,kmk duak bejalan ke waterpran dudok rah sia mbak perut sik berapa nak kenyang...neneng eboh padah,nang kenyang mena mbak nya ngabis "megi sup" ya tek..sik lamak lekakya aku ternangga kereta abang pol's ya tek masok kat area parking tempat kmk duak makan tek..


farra ; neneng,tangga ko nunnnnnnnn

neneng ; neyy???

farra ; ya,rah depan cafe yaa...

neneng ; haaaaa!kau mpun kerja ya tek nunjok t(^_^t) ngn daknya..kan dah kenak carik...!

farra ; eleh..daknya berkenan ngan kau,nindak daknya pegi sia..

neneng ; banyak lah kau punya cantek daknya nak ngorat

farra ; aih,ktk baruk tauk kah deng??kmk nang dah lamak cantek kowhhhhh~~

neneng ; kenak aku ada kawan kdak kau?? =.=

farra ; sebab aku cantek!hahahahhahaha

neneng ; balit gik..maseeee nak melayan

farra ; jeles lah tu....

alu bejalan pulang kmk duak embak ati sebal nangga olah abang pol's nak semperna sampey sanggup ngepong urang dara makan kakya hajat nak makan mee kolok sik kesampaian gara-gara kedey ya terlebih stok mee sup!

(kredit gambar utk tumis)
tok dimaok akuuuuuuuuuuuuu~~~

#masih sik kedey rah satok nak bjual mee kolok,nak sukut nya ada kedey manok ya ?sia nyemss kowhhh..harus ktkorg adik kakak ncoba :))





terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Wednesday, 25 April 2012

ANGRY BIRD

sbenanya..xtauk nk nglaka gne ngn ktkorg..p mmandangkan gtal juak jariku yang halus mulus tk nk bertandak,nurut jak lah..

sjak kblkngan tk..bnyak bnda yg jadi fenomena,yg ku ngga lah *especially dlm dnia fb..cthnya,katon domo,fixie,troll n mcm2 gik..yg pling top,ANGRY BIRD..samada ktkorg suka kh x,mmg akn nyebut juak nak??..bjalan cya ctok ke pasar,time2 pesta mmg ada bala2 cdak tok merami juak..x kiralh apa bnda,waima dri atas smpey ke dbah *means dak topi,baju,sloa,slepar(trutamanya crocs) mmg ada..


mmg ada jak yg ingga ngn ikon tk,p ya lh..tringin juak ku nk tauk apa yg molah nya blemparan jak smpey kinek tk..alu lah aku tek bguru ngn mr.goog kjap..tok dioleh ku tek

Jaakko Lisalo tok urang kuat dak angry bird,bapak burong lah tek konoknya..kerja nya sebagai Senior Game Designer di Ravio Mobile,
yahhhh..jangan dimain2 ktkorg ngan nya

(kredit gambar utk web)





haa..tok lah anak2 burongnya tek iaitu ANGRY BIRD..yahh,kau ada anak kaler2 kedaktok??
daknya tok lah ngembak tuah ngan family Ravio Mobile terutamanya si abang Lisalo tok tekk..
sebelum daknya tok lahir ,dak Ravio Mobile mengalami masalah kewangan yang terok,so dri sia lah family ravio tok molah macam2 ciptaan,sehinggalah lahirnya ANGRY BIRD tok

tok musoh dak angry bird,sekda info yang dipadah ..hehe
yang fara tauk,nya adalah ngot ngot.
yang specialnya,nya makey crown n kaler ijo

oleh kerana ANGRY BIRD tok pemes,si bini abang lisalo tok tek makey baju ANGRY BIRD juak untuk sigek majlis di istana


yahhhh..ktkorg adik kakak ada??bukti chentaaa nya ngn laki nya makey baju kdktok ke istana

tk lah susur galur dak angry bird,x kita mnusia jak ada kowhh..nkpa gk nk dpadah aku tek kh..haaa...

#padu fixie ya basikal ow,aku ingatkn flexie reload..tang xie2 jak munyi..hehe..thanks to geng sbb mngesahkan lagik cerita..


terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

Monday, 23 April 2012

mok kacak kh x?

cya ctok kita ngga org nginject muka makey dak botox,nanam sgala dak susuk,nurun ilmu ya,nurun ilmu tk tgal tek?nak kach2..tk ku mdah ngn ktkorg mana petua oleh ku mutit rah mr.goog tek..

PETUA MENGHILANGKAN JERAWAT 

ramuan yang diperlukan adalah kulit Pokok Bunga Tanjung, bedak sejuk dan sedikit air.

cara mengamalkannya ::

1. Ambil bahagian dalam lapisan kulit batang pokok Bunga Tanjung.

2. Gilingkan ia sehalus yang mungkin untuk dijadikan bedak

3. Setelah halus, campurkan ia dengan sedikit bedak sejuk dan beberapa titis air.

4. Sapukan ramuan tersebut pada kulit muka anda yang berjerawat sebelum tidur.

5. Jadikan ia sebagai amalan harian.

**tk mana yg ktkorg xtauk kdkney upa pkok bunga tanjung





MELEMBUTKAN KULIT DENGAN LIMAU NIPIS

1. Sediakan beberapa biji limau nipis yang telah dibelah dua untuk digosokkan ke seluruh tubuh

2.  Mandi seperti biasa dengan meratakan air ke seluruh anggota badan

3. Kemudian, gosokkan limau nipis tadi ke seluruh badan

4. Pastikan ekstrak limau nipis tadi digosok pada bahagian kulit yang bermasalah seperti siku, tangan, kaki, betis ataupun muka.

5. Akhir sekali, bilas semula badan anda dengan air bersih dan lapkan dengan tuala bersih.

6. Untuk kepuasan yang lebih, anda boleh sapukan losyen badan ke seluruh badan terutamanya pada bahagian yang kulit yang kering atau bersisik.






PETUA MENGHILANGKAN LEBAM DI BAWAH MATA




1. Ambil 1/2 atau sebiji kentang.

2. Kupas kulit kentang tadi dan bersihkannya sebelum kisarkan ia sampai halus.

3. Kemudian, letakkan kentang yang telah dikisar tadi di atas sehelai kain lembut dan bersih.

4. Sapukannya pada bahagian bawah mata anda yang bermasalah secara perlahan-lahan.

5. Pastikan juga sapuan tersebut tidak kena pada mata.

6. Biarkan sapuan tadi menyerap pada kulit di bahagian bawah mata kira-kira dalam 15 ke 20 minit.

7. Selepas itu, barulah anda basuh bahagian tersebut dengan air bersih.





PETUA MENGHILANGKAN PARUT

PETUA 1. Sediakan dua batang kulit kayu manis dan segenggam bedak sejuk.
tumbuk kulit kayu manis hingga menjadi serbuk halus.
kemudian campurkan serbuk kulit jayu manis tadi dengan bedak sejuk.
tambah sedkit air.
bila dah siap,lumurkan pada parut di wajah.
petua ini juga dikatakan sesuai untuk menghilangkan bintik hitam pada muka

PETUA 2. Sediakan daun lidah buaya.
belah daun supaya lendirnya keluar.
sapukan lendir pada parut.
lakukan 3 kali seminggu untuk hasil yang lebih baik

PETUA 3. Sediakan sedikit asam jawa.
kemudian ramas dengan mencampurkan sedkit air.
sapukan pada parut,biarkan sehingga kering 
seelok-eloknya lakukan pada waktu malam sebelum tidur


PETUA MENCANTIKKAN BENTUK MUKA

PETUA 1. Buat senaman muka - a e i o u setiap pagi/petang/malam sebanyak 40 kali semasa menghadap cermin

PETUA 2. Tepuk dagu menggunakan belakang tangan setiap pagi/petang/malam sebanyak 40 kali semasa menghadap cermin - untuk mengurangkan double chin

PETUA 3. Berteleku di sisi katil,topangkan telapak tangan utk menampung dagu – setiap bgn pagi selama 10 minit, siku di atas lutut – utk mengurangkan double chin

PETUA 4. Berteleku di bibir katil, tundukkan kepala dan tampung muka dgn telapak tangan (penuhkan muka dgn telapak tangan), siku di atas lutut, 10 minit – utk mengurangkan muka sembab dan menaikkan tulang pipi



haaaaaa..tok petua yang paling murr n smemangnya ptut dcoba..xlelah kowhh nak ke spetar nginject muka nk dh skian kach ya..ptua dak nek loha tk dhla murah,xda nyakit n boleh diamalkan tnpa was-was gitu..p..nak makey lemak manok ya,hehehe..mn ktkorg sanggup n x gelik..boleh jak coba.. **ku dah mejin lemak nak hanyir ya mnempek rah muka.........







terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮

selangkah ke depan

Kini gemilang itu semakin pasti ku genggam
Gemilang suara keyakinan kian dalam
Gementar harus jangan
Jiwaku harus bertenaga
Mungkinkah di sini menjadi realiti


ya bunyi kak jac blagu ddngar ku tek..semengat kin nait,hehe..mudahan jak apa yg ku harap thun tk smuanya makbul uols..hehehe..lelah aku brekot jauh2 dri kloarga nk ncarik rezeki n ncoba nasib d tmpat urang,dsruh balit..nk kah down nyawa ku dpolah gya..emmpphh~~xnyaman kowh nywa ku mn dsuroh gya..bukan ku xmok..p...aku..aku..aku dah..errmmmm....aku dah feeling2 nak netap ctok jak kowhh,nak nukar status tek kononnya..haishh..xlh gya,aku dh ncerik slesa kerja di tmpat urang,dhla xperlu bayar sewa,kerja snang,aru mbulak aku boleh mukak 2 3 bisenes eh di ctok..waaaaaaaa..please,trust me ok??once in my life,let me do anything that i want!

bukan kmk xsayang kowhhh.kmk mok bdikari bhaa...mn xdlepas ikan ke aek,ney kita tauk nya boleh brenang kh sik..gya juak kmk.. :( sob!sob! (aih,ko tek anak ikan kah??)

lmak2 aku diam tmpat urang tk,ndak pndey nk renah..p ya lh tek...x juak kurs2..
                                                                 leput jap

azam ku thun tok..heheh..masok bulan brapa bk nk masang azam..*very the unique okayyyyy 
mstilh mk thun tk rezeki ku mur2,mk impian ku ya jadi thun tok juak..hehehe..kkya,pling hotsetappppp skali ku mok adalah..aku nk kmpul duit key ku ambik dgree next year.amin2..insyaallah..

mejin juak ku tek,drik aku makey baju klebar,topi pepeh,ngmbak dgree klua dri dewan haruslah feeling ala2 div gyaaa


xsalah kita nk brangan..asal btol n ada faedah..kdg2..angan2 tk jadi inspirasi u knowww...sak utak mkey gne nk dptkn smua gya jak..x nk jd ala2 pak pandir..kan? :))

terima kasih◦"̮◦みaツみaツみa◦"̮